Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε!


 
 Αραιά και που ξεσπάει κι ένας καυγάς. Κι όσο προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να δώσουμε τόπο στην οργή υπάρχουν κάποιοι συνομιλητές που με τον τρόπο τους καταφέρνουν να μας βάλουν στη διαδικασία της σύγκρουσης. 

 Το μυστικό της επιτυχίας; Τα επιχειρήματα! Ακόμη κι εκείνη την ώρα που αρχίζουν να ανεβαίνουν οι τόνοι και η κάθε πλευρά εκτοξεύει κατηγορίες και συμπεριφέρεται πεισματικά, υπάρχει κι άλλη οδός. Κοινώς, η παρτίδα κερδίζεται όταν αντικρούουμε τον συνομιλητή μας τεκμηριωμένα. Ασχέτως με το ποιανού φωνή θα ηχήσει δυνατότερα, περισσότερη δύναμη θα έχει η φωνή που θα μιλήσει λογικά. Μια τέτοια αντιμετώπιση έχει περισσότερες πιθανότητες να οδηγήσει στην παραδοχή του δίκιου μας από τον συνομιλητή μας. Κατ' επέκταση, το άλλο άτομο μας εξιστορεί με τη σειρά του την δική του οπτική ώστε να κατανοήσουμε κι εμείς τους λόγους που βρεθήκαμε εξ' αρχής σε ρήξη. Και κάπως έτσι ηρεμούν τα πνεύματα και ο ένας αντιλαμβάνεται καλύτερα τη θέση του άλλου.

 Ακόμη και μια έντονη διαφωνία έχει τα θετικά της στοιχεία. Έτσι, μια σκηνή έντασης που με τους κατάλληλους χειρισμούς λήγει ομαλά, εντέλει μπορεί να φέρει πιο κοντά τους διαφωνούντες και μελλοντικά ο ένας να αντιλαμβάνεται καλύτερα το σκεπτικό και τα συναισθήματα του άλλου. Επιπλέον, πολλές φορές συμβάλλει στην εκτόνωση των νευρικού μας συστήματος και σίγουρα μέσα από έναν καυγά ο καθένας ξεκλειδώνει όλα όσα έχει κρατημένα σε αυτόν που βρίσκεται απέναντι του. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα από ένα ξέσπασμα έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα που μέχρι πρότινος δεν γνώριζε ούτε ο κάτοχος τους την ύπαρξη τους μέσα του.

 Όχι, δεν είναι ιδανικό να μαλώνουμε μεταξύ μας αλλά κι αυτό βρίσκεται μέσα στο πρόγραμμα, οπότε ακόμη κι αν συμβεί μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε παραγωγικά και να το στρέψουμε προς όφελος μας. Γι΄αυτό ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι μέσα από αυτή την διαδικασία!

Δέσποινα Ζησοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις