Όταν τα κοινωνικά δίκτυα... ήταν μια άγνωστη λέξη!
Μέχρι και πριν μια δεκαετία οι άνθρωποι έβγαζαν φωτογραφίες για να γεμίζουν τα φωτογραφικά άλμπουμ, να εγκλωβίζουν τις στιγμές μέσα σε ένα φύλλο χαρτί. Αυτό τους έδινε την ευκαιρία να ανατρέχουν σε στιγμές και να αναβιώνουν συναισθήματα.
Οι φωτογραφίες ήταν ένα προσωπικό αρχείο που κάθε οικογένεια είχε στα ντουλάπια του σπιτιού της. Η επιλογή του ποιοι θα είναι οι θεατές των στιγμών αυτών ήταν στην ευχέρεια των "ιδιοκτητών" τους (εάν οι στιγμές έχουν ιδιοκτήτες).
Αυτή η γοητεία, όμως, αλλοιώθηκε με την έλευση της ψηφιακής φωτογραφίας και στη συνέχεια εξοντώθηκε από την εμφάνιση των social media, των selfies και της εικονικής πραγματικότητας. Η μεγαλύτερη μερίδα των ανθρώπων είναι χρήστες των γνωστότερων site κοινωνικής δικτύωσης. Περνούν ώρες μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή, κινητού και ηλεκτρονικής ταμπλέτας. Ανεβάζουν και ανεβάζουμε (για να μην βγάζουμε τους εαυτούς μας έξω από την σύγχρονη πραγματικότητα) σωρεία προσωπικών φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς να φιλτράρουμε και να έχουμε την απόλυτη επιλογή του ποιοι τις βλέπουν. Ποιοι γίνονται θεατές των προσωπικών μας στιγμών!
Είναι φορές που παρατηρώ νεαρούς και νεαρές φίλους/ες να ανεβάζουν φωτογραφίες απλά και μόνο για να δείξουν πως περνάνε καλά, για να πείσουν πως είναι ευτυχισμένοι και όχι γιατί πραγματικά είναι.
Άλλοι ξεχνάνε να βιώσουν και να ζήσουν τη στιγμή απλά και μόνο πασχίζοντας να βγάλουν την καλύτερη πόζα για να την ανεβάσουν στο αγαπημένο τους "φατσοβιβλίο" και να δείξουν στους φίλους τους πόσο "γ@μ@τα" περνάνε. Η εξέλιξη της τεχνολογίας μας έχει αποξενώσει. Έχουμε χάσει τη μαγεία του να ζούμε για εμάς... Ζούμε για αυτό που θέλουμε να δούνε οι άλλοι. Για ένα "σχόλιο" και ένα "μου αρέσει". Αλλά δεν είναι αργά να το συνειδητοποιήσουμε και να κάνουμε την ανατροπή!
Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως δεν σημαίνει ότι πρέπει να δαιμονοποιήσουμε αυτές τις πλατφόρμες δικτύωσης, καθώς ενέχουν μια μεγάλη γκάμα θετικών και χρήσιμων επιλογών. Όμως, δεν θα κρύψω πως η χαρά μου είναι μεγάλη που γυρνώντας στην εφηβική μου ηλικία δεν με θυμάμαι με ένα κινητό στο χέρι να σερφάρω στο διαδίκτυο.
Κωνσταντίνος Μπαλντίδης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
•Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την βοήθεια σας!